Saturday, February 25, 2017

Пиле по провансалски

Продукти:

2 глави лук, нарязани
1 с.л. мащерка
1 с.л. розмарин
1 с.л. магданоз
1 ч.л. копър
250 мл бяло вино
4 с.л. зехтин
4 обезкостени пилешки гърди без кожа
сол
1 с.л. брашно
125 мл пилешки бульон
6-8 чери доматчета, разрязани наполовина
8 големи зелени маслини, без костилка
магданоз за поръсване
(най-добре би било, ако всички подправки са пресни, а не сухи)

Начин на приготвяне:

В голяма купа смесете лука, всичките подправки, виното и половината зехтин; добавете пилешките гърди и мариновайте за 2-3 часа в хладилник.

Вземете пилешките гърди от маринатата и се опитайте да отстраните билките и лука от месото, доколкото е възможно, подправете със сол и оставете настрана.
Загрейте фурната на 200 С. 
В голям тиган запържете пилешките гърди с 2 супени лъжици зехтин на среден огън до златисто, за около 2-3 минути от всяка страна. Сложете пилето в чиния и в същия тиган сложете брашното и маслото, добавете половината от марината и бъркайте, докато сосът се сгъсти. Намалете котлона и добавете останалата част от маринатата, пилешкия бульон, пилешките гърди, чери доматите и маслините. След като заври прехвърлете във фурната и оставете там за около 25 минути. Сосът трябва да се изпари с една трета.
Сервирайте с поръсен пресен магданоз и с гарнитура от картофено пюре или ориз.

http://vikalinka.com/2017/01/19/chicken-provencal/

No comments:

Post a Comment