
6 скилидки чесън, ситно настъргани
4 с.л. пресен джинджифил
4 с.л. куркума
2 ч.л. Гарам масала
2 с.л. кориандър
2 ч.л. кимион
1½ ч.ч. кисело мляко
1 с.л. сол
900 гр обезкостени пилешки гърди
3 с.л. масло
1 малка глава лук, нарязан
¼ ч.ч. доматено пюре
6 шушулки кардамом
2 суши люти чушки или 1/2 ч.л. чили
800 гр белени домати, нарязани дребно
2 ч.ч. сметана
¾ ч.ч. нарязан пресен магданоз
Начин на приготвяне:
Смесете подправките - чесън, джинджифил, куркума, гарам масала, кориандър и кимион. В друга купа добавете киселото мляко, солта и половината от сместа с подправките. Добавете пилешкото и разбъркайте хубаво, за да покриете месото. Оставете за около 4-6 часа в хладилник.
Загрейте маслото в голяма тенджера на средна температура. Добавете лука, доматено пюре, кардамома, лютите чушки и гответе, като бъркате често, докато лукът омекне. Добавете оставащата половина на подправките и гответе, като разбърквате често за около 4 минути. Добавете доматите и оставете да заври; намалете огъня и оставете да къкри, като разбърквате често, докато сосът се сгъсти - за около 8-10 минути. Добавете сметаната и нарязания магданоз. Оставете да къкри, като периодично разбърквате, докато соса се сгъсти, за около 30-40 минути.
Пилешкото месо се подготвя по специален начин - за да избегнем цялостното му сготвяне на грил тиган сложете лист алуминиево фолио и печете така месото за около 10 минути, като го обърнете поне веднъж. След като е готово го нарежете на парчета, може и по-големи, сложете го в соса и оставете да къкри, докато пилешкото се сготви напълно, за около 10 минути.
Може да сервирате с ориз и поръсено с пресен магданоз.
http://www.bonappetit.com/recipe/chicken-tikka-masala
No comments:
Post a Comment