Monday, May 1, 2017

Крем супа със спанак и коприва

Най-вкусната зелена крем супа, която някога съм опитвала. Прилагам оригиналната рецепта на Мина Ангелова, а също и линк към нейния блог. Разгледайте го, заслужава си!

http://angellovescooking.blogspot.bg/2016/04/creamy-spinach-nettle-soup.html#comment-form

Необходими продукти

100 г спанак
200 г прясна коприва
2-3 стръка пресен лук, нарязан на ситно
1-2 стрък пресен чесън, нарязан на ситно
2 средно големи картофа, нарязани на кубчета
4 чаши домашен зеленчуков бульон (или вода)
3 с.л. зехтин
1 ч.л. спирулина
1/2 ч.л. едро смляна морска сол,или на вкус
1/4 ч.л. прясно смлян пипер, или на вкус

За гарниране, по избор:
по 1/2 сварено пъдпъдъче яйце на порция
сирене, на вкус
пармезан, на вкус

Начин на приготвяне:

Почистваме и измиваме поотделно под течаща вода копривата и спанака. Кипваме в дълбока тенджера подсолена вода и бланшираме последователно копривата и спанака за 1-2 минути, отцеждаме и прехвърляме в отделни съдове с ледена вода. Отделяме листата и по-крехките стръкчета на копривата и изцеждаме от водата. Отцеждаме и спанака. В отделна тенджера загряваме зехтина, пресния лук и чесън и задушаваме за 2-3 минути, или докато омекнат. Добавяме бульона или водата, спирулината, спанака, копривата и картофите и подправяме със сол и пипер. Оставяме да заври, редуцираме до средно-силна температура и оставяме супата да къкри 15-20 минути, или докато се сварят картофите. Отделяме 1 чаша от бульона и блендираме или пасираме до фино пюре. Добавяме от отделения бульон до желаната гъстота.

Съвет: Аз сложих по-малко бульон и чаша прясно мляко. Също така имах и лапад и киселец, така че просто смесих всичко зелено. Не съм добавяла спирулина.

No comments:

Post a Comment